*** مقاله جدید "قلهُ اندیشیدنِ عِلم" از سری مطالب "مفاهیم پایه به زبان ساده" به قلم جناب آقای دکتر حسن بلوری از اساتید دانشگاههای برلین آلمان، که طی سالیان اخیر این وبگاه بصورت اختصاصی تقدیم علاقمندان به مطالعه نموده است را در همین وبگاه میتوانید دنبال نمایید. گروه آموزش انجمن نجوم آماتوری ایران ***    
جمعه 7 اردیبهشت 1403 | 16 شوال 1445 | 26 آوریل 2024
»
»
»
رصد ستاره‌ ابوالهول زرد با قطر 1300 برابر خورشید

رصد ستاره‌ ابوالهول زرد با قطر 1300 برابر خورشید
چهارشنبه 28 اسفند 1392 - 13:21 | شاخه : | منبع : ایسنا | 5096 بازدید | 0 دیدگاه
رصد ستاره‌ ابوالهول زرد با قطر 1300 برابر خورشید
رصد ستاره‌ ابوالهول زرد با قطر 1300 برابر خورشید

«تلسکوپ بسیار بزرگ» رصدخانه فضایی اروپا، ستاره زردرنگ عظیمی را به قطر بیش از 1300 برابر اندازه خورشید رصد کرده است.

این ستاره همچنین بخشی از یک سیستم دوگانه با یک ستاره همراه مدارگرد است؛ ستاره کوچک‌تر به اندازه‌ای به والد غول‌پیکر خود نزدیک شده که در تماس فیزیکی با آن قرار دارد.

ماهیت عظیم ستاره غول‌پیکر جدید موسوم به (HR 5171 A (1 با استفاده از تصویربرداری دقیق «تداخل‌سنج تلسکوپ بسیار بزرگ» (VLTI) رصدخانه اروپا کشف شد.

خود تلسکوپ بسیار بزرگ، تلسکوپی منفرد نیست، بلکه از چهار واحد تلسکوپ تشکیل شده که هر یک از آینه‌ای اصلی به قطر 8.2 متری‌ برخوردارند. علاوه بر این، تلسکوپ بسیار بزرگ، مجهز به تلسکوپ‌های سیار کمکی 1.8 متری است.

تداخل‌سنجی، ترکیب نور جمع‌آوری‌شده از چهار تلسکوپ اصلی و تلسکوپ‌های کمکی را امکان‌پذیر می‌کند و این موضوع خلق یک تلسکوپ غول‌پیکر به قطر 140 متر را ممکن می‌سازد.

جرم کیهانی (HR 5171 A (1 بزرگ‌ترین عضو گروه بسیار نایاب ستاره‌ای موسوم به «ابرغول زرد» است. این ستارگان بی‌نهایت بی‌ثبات بوده و نماینده شفاف‌ترین ستارگانی هستند که تاکنون شناخته شده‌اند. ماهیت بی‌ثبات ستاره تازه‌کشف‌شده از لحاظ فیزیکی و همچنین بیرون ریختن مکرر مقادیر ماده ستاره‌ای توسط آن به نمایش گذاشته می‌شود و این امر جو بسیار منبسطی را برای آن به دنبال داشته باشد.

ستاره (HR 5171 A (1 تقریبا 50 درصد بزرگ‌تر از ابرغول «بتلگئوس» است که در فاصله 12 هزار سال نوری از زمین قرار دارد. قطر جسم مزبور 1300 برابر خورشید گزارش شده و بیش از یک میلیون برابر نیز شفاف‌تر از ستاره منظومه شمسی است.

وجود یک ستاره همراه توسط رصدخانه‌های مختلف تایید شده و بر اساس داده‌های دریافتی، ستاره کوچک هر 1300 روز، حول والد عظیم خود می‌چرخد.

 



اشتراک گذاری در:

بیان دیدگاه

- لطفاً نام و دیدگاه‌ خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- سایت انجمن نجوم آماتوری ایران مجاز به ویرایش ادبی دیدگاه‌ها است.
- دیدگاه‌هایی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی و موارد مغایر با قوانین کشور باشند منتشر نخواهند شد.
- دیدگاه‌ها پس از تأیید منتشر می‌شوند.
نام:(اجباری)
رایانامه:(اجباری)
دیدگاه:

کد امنیتی:
(از چپ به راست)
https://www.instagram.com/iranastronomy/
هم اکنون