*** مقاله جدید "قلهُ اندیشیدنِ عِلم" از سری مطالب "مفاهیم پایه به زبان ساده" به قلم جناب آقای دکتر حسن بلوری از اساتید دانشگاههای برلین آلمان، که طی سالیان اخیر این وبگاه بصورت اختصاصی تقدیم علاقمندان به مطالعه نموده است را در همین وبگاه میتوانید دنبال نمایید. گروه آموزش انجمن نجوم آماتوری ایران ***    
جمعه 7 اردیبهشت 1403 | 16 شوال 1445 | 26 آوریل 2024
»
»
»
قدرت عجیب شهاب‌سنگ روسیه

قدرت عجیب شهاب‌سنگ روسیه
شنبه 8 تیر 1392 - 15:45 | شاخه : | منبع : ایرنا | 7667 بازدید | 1 دیدگاه
قدرت عجیب شهاب‌سنگ روسیه
محققان کمیسیون انرژی اتمی فرانسه با بررسی اطلاعات به دست آمده از ایستگاه ‌های ثبت امواج مادون صوت دریافتند که امواج حاصل ازانفجار شهاب‌سنگ چلیابینسک که حدود چهار ماه قبل به روسیه اصابت کرد به قدری سهمگین بوده است که کره زمین را دوبار درنوردیده است.
امواج انفجار این شهاب‌سنگ ۱۰ هزار تنی، توسط ۲۰ مورد از حسگرهای مادون صوتی که برای تشخیص آزمایش های اتمی در سراسر جهان نصب شده‌اند، دریافت و ثبت شده است.
امواج حاصل از انفجار این شهاب‌سنگ به حدی بزرگ بودند که کره زمین را دومرتبه درنوردیدند و در برخی از حسگرها دوبار ثبت شدند.
این اولین باری است موجی قادر به دوبار چرخش به دور زمین بوده است و این امر محققان را بسیارهیجان زده کرده است.
حسگرهای مادون صوت در واقع بخشی از سیستم کنترل بین‌المللی (IMS) هستند که توسط سازمان معاهده ممنوعیت سلاح‌های اتمی (CTBTO) ایجاد شده است.
این شبکه در اصل برای شناسایی و ثبت امواج صوتی کم فرکانس ناشی از انفجارات هسته‌ای طراحی و ساخته شده است اما قابلیت دریافت امواج تولید شده توسط سایر انفجارات از جمله انفجار عظیم شهاب‌سنگ‌ها را نیز دارد.
شهاب‌سنگ موسوم به چلیابینسک چندی قبل در نواحی کوهستانی اورال واقع در روسیه در نزدیکی زمین منفجر شد و بیش از ۹۰۰ نفر در ۶ شهر مختلف در اثر این انفجار زخمی شدند.
دانشمندان شدت این انفجار را معادل ۵۰۷ هزار تن ماده منفجره TNT برآورد کردند؛ این در حالی است که شدت انفجار بمب اتمی که شهر هیروشیما را در جنگ جهانی دوم با خاک یکسان کرد، معادل ۱۷ هزار و ۵۰۰ تن TNT بود!
پیش از این شهاب‌سنگ دیگری در سال ۱۹۰۸ در منطقه سیبری منفجر شده بود که در اثر آن ۱۲۰۰ مایل مربع از مناطق جنگلی با خاک یکسان شدند.
شهاب سنگ ها بنا به انرژی و شدت انفجار خود، امواجی شبیه به امواج زمین لرزه به زمین وارد می کنند و امواج صوتی حاصل از آنان نیز در اتمسفر پراکنده می شود.
محققان بر این باورند که این مطالعات زمینه بسیار خوبی برای کنترل زمین لرزه، آزمایش های هسته ای مخفیانه و سایر تمهیدات نظامی محسوب می شود.
انفجار شهاب سنگ نه تنها منجر به پرتاب سنگ به زمین می شود، بلکه موج ناشی از انفجار نیز خسارات جبران ناپذیری را برجای می گذارد.
گزارش کامل این بررسی در شماره اخیر نشریه Geographic Research Letters به چاپ رسیده است.


اشتراک گذاری در:

دیدگاه‌ها

ش
(مهمان)
دوشنبه 10 تیر 1392 - 12:01

سلام..من در تپه های اطراف شهرمون یک اثر زیبای برخورد شهاب سنگ پیدا کردم هر روز تماشاش میکنم...میترسم یه روز خراب بشه خونه سازی بشه یه حفره خاکی خیلی بزرگه..اصلا ما همچین چیزی تو کشور داریم؟

بیان دیدگاه

- لطفاً نام و دیدگاه‌ خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- سایت انجمن نجوم آماتوری ایران مجاز به ویرایش ادبی دیدگاه‌ها است.
- دیدگاه‌هایی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی و موارد مغایر با قوانین کشور باشند منتشر نخواهند شد.
- دیدگاه‌ها پس از تأیید منتشر می‌شوند.
نام:(اجباری)
رایانامه:(اجباری)
دیدگاه:

کد امنیتی:
(از چپ به راست)
https://www.instagram.com/iranastronomy/
هم اکنون