*** مقاله جدید "قلهُ اندیشیدنِ عِلم" از سری مطالب "مفاهیم پایه به زبان ساده" به قلم جناب آقای دکتر حسن بلوری از اساتید دانشگاههای برلین آلمان، که طی سالیان اخیر این وبگاه بصورت اختصاصی تقدیم علاقمندان به مطالعه نموده است را در همین وبگاه میتوانید دنبال نمایید. گروه آموزش انجمن نجوم آماتوری ایران ***    
یک‌شنبه 9 اردیبهشت 1403 | 18 شوال 1445 | 28 آوریل 2024
»
»
»
بهترین زمان برای مشاهده آذرگوی‌های درخشان پرساووشی

بهترین زمان برای مشاهده آذرگوی‌های درخشان پرساووشی
يكشنبه 19 امرداد 1399 - 17:49 | شاخه : | منبع : سرویس علمی و دانشگاهی خبرگزاری ایسنا | 10544 بازدید | 5 دیدگاه
بهترین زمان برای مشاهده آذرگوی‌های درخشان پرساووشی

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به بارش شهابی پرساووشی اعلام کرد: برای بارش شهابی پرساووشی امسال ۳ زمان اوج بارش در روزهای ۲۱ تا ۲۳ امرداد ماه جاری پیش بینی شده است، در حالی که نور مزاحم ماه مانع مشاهده شهاب‌های این بارش است.

مهندس مسعود عتیقی در گفت‌وگو با ایسنا، بارش‌ شهاب "پرساووشی" را یکی از بارش‌های مشهور سالیانه توصیف کرد و افزود: این بارش به دلیل وقوع در فصل تابستان، با وجود شب‌های با هوای نسبتا مناسب از یک سو و از سوی دیگر به دلیل عبور آذر گوی‌های ویژه این بارش، بسیار مورد توجه رصدگران رخدادهای نجومی است.

وی ادامه داد: شاید برای برخی جالب باشد که بارش مشهور تابستانی سال ۱۳۹۹ در سالی رخ می‌دهد که دو رقم سمت چپ سال با عدد ۱۳ شروع می‌شود که از سال ۱۴۰۰ دیگر تکرار نخواهد شد.

عتیقی با انتقاد نسبت به رایج شدن یک غلط مصطلح درباره این بارش، یادآور شد: برخی به اشتباه با حذف حرف "پ"در زبان فارسی، بارش "پِرساووشی" را "بَرساووشی" می‌نامند که متاسفانه به عنوان یک غلط مصطلح رایج شده است!

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به جزئیات بارش "پرساووشی" سال جاری، اظهار کرد: با وجود آنکه ساعت ۱۷:۳۰ روز چهارشنبه ۲۲ امرداد ماه ۱۳۹۹ (وضعیت نور روز در ایران) یکی از زمان‌های اوج برای بارش پرساووشی امسال است، اما ۳ زمان اوج در بامداد روزهای سه‌شنبه، چهارشنبه و پنج‌شنبه به ترتیب ۲۱، ۲۲ و ۲۳ امرداد جاری برای مشاهده شهاب‌های این بارش پیش‌بینی شده است.

وی ادامه داد: ماه در وضعیت هلال کاهنده صبحگاهی تا حدودی مزاحم مشاهده برخی از شهاب‌های کم نور این بارش است، هر چند که همانگونه که اشاره شد، شهاب‌های بسیار درخشان از ویژگی‌های این بارش زیبای تابستانی است.

عتیقی، بهترین زمان مشاهده شهاب‌های پرساووشی را پس از نیمه شب تا صبح دانست و خاطر نشان کرد: تا قبل از طلوع ماه به طور قطع شرایط برای مشاهده شهاب‌ها مهیاتر خواهد بود؛ هر چند که طی شب‌های ۲۱ تا ۲۳ امرداد ماه که این بارش به اوج می‎رسد، ماه دقایقی پس از نیمه شب طلوع کرده و تا صبح در آسمان حضور خواهد داشت.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ZHR (میزان بارش ساعتی سرسویی) این بارش در سال جاری را ۴۰ تا ۵۰ شهاب در ساعت عنوان کرد و گفت: در سال‌های اخیر در برخی سال‌ها بدون حضور نور ماه در آسمان، تا ۱۰۰ شهاب در ساعت دیده شده است.

به گفته وی، در میان شهاب‌های این بارش همچنان شهاب‌هایی از بارش شهابی قبلی یعنی بارش شهابی "دلتا دلوی" که قبلا اعلام شده، مشاهده خواهد شد.

عتیقی در خصوص تفاوت شهاب‌های بارش شهابی پرساووشی با دلتا دلوی توضیح داد: تفاوت شهاب‌های این دو بارش صرفا در کانون بارش آنها می‌شود؛ کانون بارش پرساووشی در صورت فلکی به همین نام در آسمان قرار دارد و با امتداد شهاب‌های این بارش، به صورت فلکی پرساووش و یا "بُرنده سر غول" می‌رسیم.

وی اضافه کرد: بارش شهابی پرساووشی از این نظر با بارش شهابی دلتادلوی متفاوت خواهد بود.

کانون بارش پرساووشی
کانون بارش پرساووشی

این فعال حوزه نجوم آماتوری با تاکید بر اینکه علاقه‌مندان به حوزه نجوم دقت داشته باشند که "شهاب" با "شهاب‌سنگ" متفاوت است، خاطر نشان کرد: بر عکس شهاب‌سنگ‌ها که دارای حجم و جرم قابل توجه هستند، شهاب‌ها ذرات میلی‌متری و میکرومتری هستند که در حدود ۱۰۰ کیلومتری زمین بر اثر برخورد و اصطکاک با اتم‌های جو، برانگیخته می‌شوند و نور زیادی متصاعد می‌کنند که به صورت رد شهاب‌ها در تمام پهنه آسمان دیده می‌شوند.

وی منشا بارش پرساووشی را دنباله‌دار "سوئیفت - تاتل" دانست که در جو زمین، با برخورد با ذرات به جای مانده از این دنباله‌دار، درخشان می‌شوند و با سرعت سرسام آور ۲۱۰ هزار کیلومتر در ساعت، ذرات این دنباله‌دار با جو زمین برخورد می‌کنند.

عتیقی ادامه داد: دوره دنباله‌دار سوئیفت-تاتل (Swift-Tuttle) ۱۳۳ سال است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران به بیان نحوه رصد این بارش شهابی پرداخت و گفت: همانگونه که بارها اشاره شده برای مشاهده و ثبت شهاب‌های یک بارش نیاز به تکسکوپ و یا ابزار رصدی خاص نیست و کافی است رصدگران از نور و آلودگی‌های شهرها دور شوند و در یک منطقه با آسمان باز  و عاری از موانع دید برای مشاهده بی خطر شهاب‌ها، سراسر آسمان را جستجو کنند.

وی افزود: عکاسی نجومی از عبور شهاب‌ها، ترسیم اسکیس از آسمان و رد شهاب‌ها، تعیین میزان درخشش، جا به جایی و یادداشت نام صورت‌های فلکی محل عبور شهاب‌ها از جمله فعالیت‎هایی است که آماتورهای نجومی در کنار لذت بردن از یک بارش شهابی می‌توانند انجام دهند.

عتیقی یادآور شد: گروه آموزش کاربردی انجمن نجوم آماتوری ایران پذیرای عکس‌ها و گزارش‌های مصور رصدی علاقه‎‌مندان از سراسر کشور در مورد این واقعه است تا در فضاهای مجازی اختصاصی انجمن با نام خودشان منعکس شود.


همچنین این مطلب را در خبرگزاریهای زیر می توانید دنبال نمایید (کافی است بر روی نام هر منبع کلیک نمایید):

خبرگزاری ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان

منبع :سرویس علمی و دانشگاهی خبرگزاری ایسنا



اشتراک گذاری در:

دیدگاه‌ها

فاطمه
(مهمان)
يكشنبه 19 امرداد 1399 - 20:12

باسلام وخسته نباشید
برای دیدن میتوان در شب هم به کویرمراجعه کرد؟
آیا شب قابل دیدن هست؟
و این بارش ها صدمه زا نیستند؟
...
از شما بابت مطلب زیباتون کمال تشکر رو دارم :)
گروه آموزش کاربردی
(مهمان)
سه شنبه 21 امرداد 1399 - 18:42

سلام و سپاس از توجه شما به مطالب وبگاه انجمن نجوم اماتوری ایران

در پاسخ به سوال هایتان باید بگوییم بله به کویر و یا حتی دیگر مناطق که امکان مشاهده حداکثری پهنه آسمان وجود داشته باشد می توانید بروید و همانگونه که در متن گفتگوی علمی مشاهده می کنید، این شهابها با چشم (و بدون نیاز به ابزار رصدی) برای همگان قابل مشاهده است و چون شهابها ذرات بسیار کوچک میلیمتری و میکرو متری هستند، هیچگونه خطری برای رصدگران ندارند. با احترام
گروه آموزش کاربردی
(مهمان)
سه شنبه 21 امرداد 1399 - 18:56

یک توضیح

با سلام و تشکر از کلیه کسانی که در زیر مطالب این وبگاه کامنت می گذارند؛ اعلام می نماید که کامنت زیر هر مطلب در این وبگاه، برای طرح سوالات کوتاه افراد در نظر گرفته شده تا بتوانند آن واقعه را بهتر و آسانتر مشاهده نمایند؛ بدیهی است کسانی که علاقمندند توضیح کاملتری در مورد هر موضوع دریافت نمایند و یا نسبت به متن حاضر ابهاماتی دارند، مکاتبه از طریق ایمیل توصیه می شود.
بر این اساس ضمن قدردانی از دوست نجومی مان با نام "برزو" که به مطالب نجومی مطرح شده در این وبگاه توجه داشته و به ما پیام می دهند، چون ایمیل صحیح ایشان را در اختیار نداریم تا با ایشان مکاتبه نموده و پاسخگوی نظراتشان باشیم، از همین جا پیشنهاد می کنیم که برای گرفتن پاسخ منطقی به نظرات شخصی خودشان در مورد هر مطلب در این وبگاه، با ایمیل زیر با ما مکاتبه نمایند تا بطور قطع پاسخ در خور را دریافت نمایند:
info@iaas.ir

با احترام
گروه آموزش کاربردی انجمن
فاطمه
(مهمان)
پنجشنبه 23 امرداد 1399 - 20:11

سلام از صمیم قلب ممنونم
امشب که آخرین روزهست،چه ساعتی مشاهده کنم؟
خیلی ممنونم
و من چجوری میتونم عضو انجمن شما یا رصدخانه ای بشم؟
من فوق العاده نجوم رو دوست دارم :)
گروه آموزش کاربردی
(مهمان)
يكشنبه 26 امرداد 1399 - 16:42

با سلام
ضمن تشکر از پیام لطف شما به مطالب وبگاه انجمن نجوم آماتوری ایران، لطفا جنابعالی و همه مخاطبان به متن کامل هر موضوع منتشر شده در وبگاه، تلگرام و اینستاگرام انجمن توجه داشته باشند، چرا که به زمان و نحوه رصد یک پدیده و حتی اطلاعات بسیار وسیعتر، در محتوای مورد ارایه، اشاره می گردد؛ با وجود گذر از پدیده بارش پرساووشی اما بطور خاص در مورد سوال شما باید گفت که برای آگاهی از زمان مشاهده، همواره به یاد داشته باشید چون از زمان عبور دنباله دارهای متعلق به کلیه بارشهای شهابی سالیانه زمان زیادی می گذرد، تعداد شهابها نسبتا کم و معمولا از "نیمه شب تا به صبح" می توان شهابهای آن بارش را رصد نمود.
از سوی دیگر، انجمن بدلایل متعدد از ابتدای دهه 90 خورشیدی تا کنون عضو جدید نمی پذیرد، اما شما و دیگر علاقمندان می توانید پس از کرونا از خدمات متنوع رصدی، کلاسهای آموزشی، همایشهای علمی و سایر برنامه های علمی ترویجی که در هر سال با توجه به استقبال مخاطبین اعلام و برگزار می گردد، استفاده نمایید. با احترام

بیان دیدگاه

- لطفاً نام و دیدگاه‌ خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- سایت انجمن نجوم آماتوری ایران مجاز به ویرایش ادبی دیدگاه‌ها است.
- دیدگاه‌هایی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی و موارد مغایر با قوانین کشور باشند منتشر نخواهند شد.
- دیدگاه‌ها پس از تأیید منتشر می‌شوند.
نام:(اجباری)
رایانامه:(اجباری)
دیدگاه:

کد امنیتی:
(از چپ به راست)
https://www.instagram.com/iranastronomy/
هم اکنون