*** مقاله جدید "قلهُ اندیشیدنِ عِلم" از سری مطالب "مفاهیم پایه به زبان ساده" به قلم جناب آقای دکتر حسن بلوری از اساتید دانشگاههای برلین آلمان، که طی سالیان اخیر این وبگاه بصورت اختصاصی تقدیم علاقمندان به مطالعه نموده است را در همین وبگاه میتوانید دنبال نمایید. گروه آموزش انجمن نجوم آماتوری ایران ***    
دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 | 19 شوال 1445 | 29 آوریل 2024
»
»
»
آسمان، امشب میزبان بارش‌شهابی "چنگی"است

آسمان، امشب میزبان بارش‌شهابی "چنگی"است
سه شنبه 2 اردیبهشت 1399 - 21:33 | شاخه : | منبع : سرویس علمی و دانشگاهی خبرگزاری ایسنا | 20489 بازدید | 3 دیدگاه
آسمان، امشب میزبان بارش‌شهابی "چنگی"است

آسمان صبحگاهی فردا چهارشنبه ۳ اردیبهشت ماه شاهد اوج بارش شهابی "چنگی" است ولی به گفته مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران از آنجایی که در این زمان نور خورشید مانع رصد شهاب‌های این بارش است، از این رو رصدگران می‌توانند از نیمه شب امشب سه‌شنبه ۲ تا بامداد روز چهارشنبه ۳ اردیبهشت نسبت به رصد این شهاب باران اقدام کنند.

مهندس مسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با ایسنا، بارش‌های شهابی را از جمله رویدادهای زیبای آسمانی توصیف کرد که هر از چندگاهی چشمان رصدگران علاقمند و حتی عموم مردم را با وجود تمام مشغله روزمره به سمت خود جذب می‌کنند.

وی ادامه داد: اولین بارش هر ساله از جمله در سال جاری، بارش شهابی چنگی یا شلیاقی است که در ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه صبح روز چهارشنبه ۳ اردیبهشت ماه سال جاری به اوج می‌رسد.

عتیقی یادآور شد: ولی از آنجایی که در این زمان با وجود نور روز امکان رصد شهاب‌ها فراهم نیست، علاقه‌مندان می‌توانند از نیمه شب سه‌شنبه ۲ اردیبهشت تا بامداد روز چهارشنبه ۳ اردیبهشت سال ۱۳۹۹ شاهد تعدادی از شهاب‌های این بارش شهابی سالیانه باشند.

مدیر انجمن نجوم آماتوری با تاکید بر اینکه کانون هر بارش، تعیین کننده نام هر بارش است، خاطر نشان کرد: بر این اساس کانون بارش‌های شهابی در هر صور فلکی که قرار گیرد، نام آن بارش شهابی از آن گرفته می‌شود و کانون بارش شهابی "چنگی"، صورت فلکی "چنگ رومی" و این کانون در نزدیکی ستاره "کرکس نشسته" (نسر واقع) قرار داد و از امتداد شهاب‌های هر بارش آسمان بر خلاف جهت حرکت آنها،در کل به نقطه کانون خواهیم رسید.

وی اضافه کرد: نکته جالب برای ساکنان نیمکره شمالی زمین آن است که هر چند که اکنون ستاره جُدی نشانگر جهت شمال است، اما ۱۲ هزار سال دیگر ستاره کرکس نشسته آدرسی برای یافتن سمت شمال خواهد بود.

عتیقی با اشاره به منشأ بارش شهابی شلیاقی، توضیح داد: معمولا منشأ بارش‌های شهابی دنباله‌دارها هستند و در بارش شهابی "چنگی" دنباله‌داری به نام "تاچر" که با اسم علمی C/۱۸۶۱ G۱ است و  این دنباله‌دار هر ۴۱۵ سال یک بار به دور خورشید می‌گردد و آخرین بار در سال ۱۸۶۱ از نزدیکی زمین عبور کرده است هر چند که در آن زمان علم عکاسی توسعه چندانی نداشته و عکس شاخصی از این دنباله‌دار موجود نیست.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اضافه کرد: دنباله‌دار "تاچر" در سال ۲۲۷۶ میلادی مجددا به ملاقات زمین خواهد آمد. با عبور دنباله‌دارها ذرات به جا مانده از دُم دنباله‌دارها در برخورد با جو زمین بارش‌های شهابی را ایجاد می‌کنند.

به گفته وی، میزان ZHR یا "میزان بارش ساعتی سرسو" برای بارش شهابی شلیاقی را حدود ۲۰ شهاب در ساعت است؛ چراکه از زمان عبور این دنباله‌دار از نزدیکی زمین زمان زیادی گذشته است.

عتیقی با اشاره به وضعیت این بارش شهابی در سال گذشته با ابراز تاسف از اینکه در سال گذشته نور ماه پس از بدر، حتی در کوهستان‌ها عامل مزاحمی برای مشاهده این تعداد شهاب بود، یادآور شد:  ولی در سال جاری با وجود ماه که در وضعیت ماه نو است، در زمینه مشاهده شهاب‌های بیشتری از این بارش متوقع هستیم. بدیهی است مشاهده شهاب‌های هر بارش نیاز به ابزارهای رصدی ندارد و با چشم غیر مسلح در تمام پهنه آسمان در مناطقی بدور از نور شهرها می‌توان به جستجوی شهاب‌ها پرداخت.

وی یادآور شد: رصد بارش "چنگی" طبق برخی مستندات به حدود ۲۷۰۰ سال قبل و توسط چینی‌ها باز می‌گردد.

عتیقی سرعت شهاب‌های این بارش را نزدیک ۵۰ کیلومتر بر ثانیه ذکر کرد و افزود: این شهاب‌ها با سرعت ۵۰ کیلومتر بر ثانیه با جو زمین برخورد می‌کنند. نور شهاب‌ها که ذرات میلی‌متری و میکرومتری هستند از فاصله ۸۰ تا ۱۵۰ کیلومتری زمین، در آسمان دیده می‌شود بنابراین رصد یک بارش شهابی برای انسان هیچ خطری ندارد؛ چرا که شهاب با شهاب سنگ متفاوت است و شهاب‌ها دارای حجم و جرم قابل توجهی نیستند اما در اثر اصطکاک با جو زمین و یک فعل و انفعال شیمیایی، در جو بسیار درخشان شده و از خود ردی به جا می‌گذارند.

منبع :سرویس علمی و دانشگاهی خبرگزاری ایسنا



اشتراک گذاری در:

دیدگاه‌ها

Bafekr
(مهمان)
شنبه 3 خرداد 1399 - 18:01

بیست و هشت اسفند حدود چهار تا پنج صبح چیزی در اسمان دیدیم که دنبال کسی هستیم جواب درستی براش داشته باشه . مثل این بود که تو یه مسیر ستاره ها در حال حرکت هستن حدود چهل تا ستاره در حال حرکت دیدیم در طی یک ساعت اونها چی بودن شهاب سنگ ؟ شهاب سنگها نباید زود از بین برن ؟
گروه آموزش کاربردی
(مهمان)
شنبه 3 خرداد 1399 - 22:44

با سلام
هر چند عکس و گزارش دقیقی از مشاهدات شما در اختیار نداریم اما احتمالا شما نورهای مربوط به ماهواره های پروژه استار لینک را شاهد بوده اید؛ برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به خبرها و تصاویر مرتبط با این موضوع در صفحه اینستاگرام و یا کانال تلگرام انجمن نجوم آماتوری ایران مراجعه نمایید. iranastronomy@
الله
(مهمان)
سه شنبه 3 تیر 1399 - 05:41

سلام علیکم .تاریخ و روز و وقت زمان کامل ومکان دقیق و عکس هم موجود هست . زمانی که برای نماز صبح بیدار بودم به آسمان نگاهی میکردم نگهان 23 عدد شیء ناشناس را دیدم که سرعت وفاصله کاملا منظم یک خط درحال حرکت بودند واندازه نور سفیدی آن ها هم یکی کوچک ودیگری کمی بزرگ و بعضی هم هم اندازه درحال حرکت بودند که همه آن ها فقط از یک نقطه در سقف آسمان بیرون می آمدند شروع میشدند و تا جایی که چشمانم میدید در حرکت بودند.وبعد از این که 22 عدد از آن شیء را دیدم وتمام شد و دیگر چیزی در آسمان مثل آن نبود ناگهان حدودا بعد از50 ثانیه بعد از همان نقطه شروع شان بیرون آمدنشان یک عدد شیء دیگر بیرون آمد و از همان خط عبور بقیه ولی باسرعت دو الی سه برابر قبلی ها بیشتر در حال حرکت دیدم .وهمراه من یک نفر دیگر هم بود که مطمئناً خیال نبود. حقیقتاً لازم دونستم که خبر بدم اگر لازم دونستید جواب بدید فقط حقیقت

بیان دیدگاه

- لطفاً نام و دیدگاه‌ خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- سایت انجمن نجوم آماتوری ایران مجاز به ویرایش ادبی دیدگاه‌ها است.
- دیدگاه‌هایی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی و موارد مغایر با قوانین کشور باشند منتشر نخواهند شد.
- دیدگاه‌ها پس از تأیید منتشر می‌شوند.
نام:(اجباری)
رایانامه:(اجباری)
دیدگاه:

کد امنیتی:
(از چپ به راست)
https://www.instagram.com/iranastronomy/
هم اکنون