*** مقاله جدید "قلهُ اندیشیدنِ عِلم" از سری مطالب "مفاهیم پایه به زبان ساده" به قلم جناب آقای دکتر حسن بلوری از اساتید دانشگاههای برلین آلمان، که طی سالیان اخیر این وبگاه بصورت اختصاصی تقدیم علاقمندان به مطالعه نموده است را در همین وبگاه میتوانید دنبال نمایید. گروه آموزش انجمن نجوم آماتوری ایران ***    
پنج‌شنبه 6 اردیبهشت 1403 | 15 شوال 1445 | 25 آوریل 2024
»
»
»
قمر در عقرب از خرافه تا واقعیت

قمر در عقرب از خرافه تا واقعیت
پنجشنبه 23 اردیبهشت 1400 - 16:35 | شاخه : | نويسنده : مسعود عتیقی | 14624 بازدید | 2 دیدگاه
قمر در عقرب از خرافه تا واقعیت

در هفته جهانی ستاره شناسی، یکی از وظائف مهم آماتورهای این رشته آن است که مرز بین خرافه و علم را برای همگان مشخص، تا بجای آنکه انرژی علاقمندان معطوف به مطالب غیر واقعی و بدور از منطق علمی گردد، شاهد روی آوری بیش از پیش مردم خوبمان بویژه نوجوانان و جوانان، به دانش کهن و جذاب اخترشناسی باشیم.

در روزهای قبل گفتگویی از سوی خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با مهندس عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران صورت گرفته که با هدف گفته  شده در سطور بالا انجام شده است، اما در زمان انتشار خبر، با انتخاب تیتری متفاوت، اشاره ای نیز به نقطه نظرات بالا که در زمان مصاحبه بیان شده بود، در مقدمه این گفت وگو نگردیده است ! امید آنکه بجای انتخاب تیترهای به ظاهر عامه پسند، ضمن حفظ امانتداری در بیان مطالب که باید سرلوحه اخلاق حرفه ای همگان بویژه اهالی رسانه باشد، شاهد تکرار چنین اتفاقاتی نباشیم.                واحد آموزش انجمن


مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره وقوع رویداد قمر در عقرب اظهار کرد: با وجود اینکه زمین به گرد خورشید در چرخش است اما از دید ناظران زمینی این گونه به نظر می‌رسد که خورشید روی کره آسمان، بر خلاف جهت عقربه‌های ساعت جابه‌جا می‌شود.

او افزود: به مسیر ظاهری خورشید در طی یک سال روی کره آسمان، دایره البروج گفته می‌شود و نواری به پهنای ۱۸ درجه (۹ درجه از هر طرف دایره البروج) ناحیه‌ای به نام منطقه البروج را ایجاد کرده که ۳۶۰ درجه اطراف کره آسمان کشیده شده است.

عتیقی ادامه داد: خورشید، ماه و سیارات این منطقه را طی می‌کنند. ۱۲ صورت فلکی که برخی با اضافه کردن صورت فلکی مار در بین صور کژدم و کمان، آن را ۱۳ صورت می‌دانند، در منطقه البروج واقع شده است و خورشید این نوار ۳۶۰ درجه‌ای را طول یک سال طی می‌کند.

عتیقی ادامه داد: خورشید از هر کدام از این صور ۱۲ گانه اصلی در منطقه البروج، تقریبا طی یک ماه عبور می‌کند؛ ماه نیز در گردش کمتر از ۳۰ روزه خود به گرد زمین هر دو و نیم شبانه روز، در یکی از صور فلکی ۱۲ گانه قرار می‌گیرد که این صور به ترتیب عبارتند از بره (حمل)، گاو (ثور) دو پیکر (جوزا)، خرچنگ (سرطان)، شیر (اسد)، خوشه یا دوشیزه (سنبله)، ترازو (میزان)، کژدم (عقرب)، کمان (قوس)، بزماهی (جدی)، سطل آب (دلو)، ماهی‌ها (حوت).

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران توضیح داد: در نجوم احکامی و نه دانش اخترشناسی، برای حضور ماه، خورشید و سیارات در زمینه هر کدام از این صور فلکی، بروز حوادث و اتفاقاتی را موثر می‌دانستند که بیشتر به پایین بودن آگاهی‌های علمی بشر در زمینه این دانش آسمانی و طرح خرافه‌های بی اساس مربوط است.

عتیقی گفت: یکی از این صورت‌های فلکی کژدم یا همان صورت فلکی عقرب است که در نیمکره شمالی زمین از جنوبی‌ترین نقطه آسمان عبور می‌کند. این صورت‌ها دو هزار سال قبل توسط فردی به نام بطلمیوس تصور، ترسیم و نامگذاری شده است و بعد‌ها به این فهرست، صورت‌های فلکی دیگری اضافه شد؛ به این ترتیب از ۴۸ صورت فلکی، کل آسمان به ۸۸ صورت فلکی رسیده است.

به گفته این کارشناس، برخی از این صورت‌های فلکی در طول منطقه البروج کشیدگی دارند که از جمله به صورت فلکی شیر می‌توان اشاره کرد، اما برخی از این صور در عرض منطقه البروج کشیده شده اند که صورت فلکی کژدم یکی از آنهاست، بنابراین طبیعی است خورشید و ماه در مدت زمان کمتری از صورت عقرب عبور کنند.

 

*قرارگیری ماه در زمینه صورت فلکی کژدم

عتیقی ادامه داد: یکی از نکاتی که در دانش اخترشناسی مطرح نبوده است اما در احکام نجوم به آن پرداخته می‌شود قرارگیری ماه در زمینه صورت فلکی کژدم است که از آن به عنوان قمر در عقرب یاد می‌شود. انجام برخی از اعمال زندگی روزانه در چنین زمانی توصیه نشده و حوادثی همچون باد و طوفان را به حضور ماه در صورت فلکی عقرب نسبت داده اند که حتی می‌توان در برخی از توصیه‌های دینی نیز چنین احکامی را مشاهده کرد.

عتیقی گفت: باید توجه داشت که سرنوشت انسان‌ها و اتفاقات زمینی به دست بشریت است و نمی‌توان آن را به قرارگیری اجرام آسمانی در نقطه‌ای خاص از کره آسمان نسبت داد و چه بسا به گفته برخی به نقل از بزرگان دینی مبنی بر عدم فراگیری نجوم، همین پیشگویی‌ها و پیش بینی‌هاست که مبنای علمی ندارد و اتفاقا فراگیری دانش ستاره شناسی به جز جهت یابی و لذت بردن از آسمان، امروزه یکی از مطالعات پایه و اساسی تلقی می‌شود که بشر را نسبت به جایگاه خود در کائنات، سرنوشت زمین و ضرورت جابه جایی انسان به کرات مختلف برای ادامه حیات آشنا می‌کند.

عتیقی گفت: ماه همسایه کره زمین و به طور میانگین ۳۸۰ هزار کیلومتر (کمتر از نیم میلیون کیلومتر) با ما فاصله دارد و این در حالی است که ستاره دل کژدم یا قلب العقرب در این صورت فلکی، حدود ۶۰۴ سال نوری از زمین فاصله دارد و هر سال نوری حدود ۹.۴ تریلیون کیلومتر است.

او افزود: چگونه می‌توان متصور بود که قرارگیری ماه همسایه زمین در زمینه صورت فلکی با ستارگانی به این مقدار دور از ما می‌تواند منشا اتفاقات و خطراتی باشد، چرا که صرفا از دید انسان‌ها بر روی زمین، ماه و این صورت فلکی در آسمان در همنشینی با یکدیگر دیده می‌شوند.

عتیقی ادامه داد: اینگونه می‌توان نتیجه گرفت که پدیده قمر در عقرب که موجب نگرانی بسیاری از افراد کمتر مطلع از دانش ستاره شناسی شده است، لااقل از نگاه علمی مردود بوده و صرفا به داستان و خرافه‌های گذشته بشری برمی‌گردد که اساس علمی ندارد و صرفا ناشی از ترس بشر اولیه می‌تواند تلقی شود. بهتر است به جای توجه به مطالب بی اساس از نگاه علمی، همه با روی آوری به دانش کهن و جذاب اختر شناسی به فراگیری مطالب علمی و یافته‌های دقیق بشری بپردازند که آن‌ها را با عظمت خلقت و خالق بیش از پیش آشنا می‌کند.

مدیر انجمن نجوم آماتوری گفت: خوشبختانه یکی از ویژگی‌های دانش اخترشناسی این است که در آن گرایشی با عنوان " نجوم آماتوری " مطرح است؛ به این معنی که تمام افراد از مرد و زن، پیر و جوان، دانشگاهی و غیردانشگاهی می‌توانند در زمینه این دانش و رصد آسمان به مطالعه بپردازند.

 

*ستاره دل کژدم، یکی از چهار ستاره ویژه در آسمان

او افزود: ایرانیان باستان، ستاره دل کژدم و یا قلب العقرب را یکی از چهار ستاره ویژه در آسمان می‌دانستند. " ریچارد هینکلی " در کتاب " نام ستاره‌ها و معنی آن‌ها " به این نکته اشاره می‌کند که ایرانیان حدود ۳ هزار سال قبل از میلاد مسیح (۵ هزار سال پیش) به ستاره دل کژدم توجه ویژه‌ای داشته اند و در مصر باستان این ستاره نمادی از الهه " سلکیت " که اغلب آن را الهه عقرب می‌دانند، بوده است. این ستاره در میان ۲۰ ستاره درخشان آسمان شب قرار دارد که با درخشش متفاوت بین ۸ دهم تا ۱.۱ دهم درخشش آن متفاوت است و یک ستاره همدم کوچک در همسایگی خود دارد که به نام Antares B شناخته می‌شود و به رنگ سفید مایل به آبی است. ستاره دل کژدم ۷۰۰ برابر قطر خورشید است برای مثال اگر در مرکز منظومه ما قرار گیرد، آنقدر بزرگ است که می‌تواند تا ورای مدار سیاره سرخ بهرام (مریخ) را در برگیرد.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران توضیح داد: در ماموریت آپولو ۱۴ به ماه از نام این ستاره بر روی نام یک موشک استفاده شده بود. ستاره دل کژدم یک اَبَرغول سرخ است که به پایان عمر خود نزدیک می‌شود و هنگامی که دیگر سوختی برای فعل و انفعال هسته‌ای در آن باقی نماند این ستاره منفجر خواهد شد و به یک اَبَرنواختر بسیار درخشان تبدیل می‌شود که درخشندگی آن برابر نور کهکشان در آسمان جلوه گر خواهد شد. از نظر ریشه لغتی کلمه " آنتارس " دل کژدم به معنای ضد مریخ است که احتمالا به این دلیل که منجمان در دوران باستان تصور می‌کردند که این ستاره قرمز رنگ، شبیه سیاره سرخ بهرام است آن را به این عنوان نام گذاری کرده اند.
عتیقی گفت: آخرین بار در شبانگاه پنج شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ ماه در صورت فلکی کژدم بود و قمر در عقرب بعدی، چهارشنبه، ۵ خرداد است که ماه در نزدیکی ستاره دل کژدم قرار خواهد گرفت.

چه خوب است اکنون که در هفته جهانی ستاره شناسی 1400 هستیم، با وجود اینهمه مطالب متنوع علمی که فقط بخش بسیار بسیار کوچکی از آن در این مصاحبه ارائه شده است، بجای پرداختن به مطالب غیر علمی و خرافی، عزیزان هموطن به مطالعه این دانش آسمانی و جذابف بیش از پیش روی آورند تا نقش گذشته اندیشمندان ایرانی در توسعه این علم را به خوبی احیا نمایند.


منبع :حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان

نويسنده : مسعود عتیقی
فعال نجومی و بنیانگذار انجمن نجوم آماتوری ایران


برای آشنایی بیشتر اینجا را کلیک کنید


اشتراک گذاری در:

دیدگاه‌ها

حقیقت
(مهمان)
جمعه 24 اردیبهشت 1400 - 04:03

جناب مهندس عتیقی عزیز, همان طور که می دانید علم تجربی با ابزار خود فقط می توانداثبات و یا ابطال نماید, و در غیر این صورت لاادری خواهد بود. و اما یک تراژدی در تاریخ علم:زمل وایس که استاد دانشگاه و رییس بیمارستان بود,متوجه شد کسانی که از اتاق تشریح به اتاق زایمان می رفتن باعث عفونت و مرگ مادر و حتی فرزند می شدند , که با شستشوی دست با مواد مثل آهک این مشکل حل شد. متاسفانه علی رغم حل مشکل سپسیز و مرگ ومیر مادران و پس از الزام شستشوی دستها و کنفرانس در آکادمی, وی از ریاست برکنار و در تیمارستان بستری شد و در اثر ضرب و شتم سیاه مردگی(قانقاریا)گرفت و دوهفته بعد فوت کرد. اون روز هم آکادمی نگران گسترش خرافه بود. ای کاش علم تجربی همان گونه که در برابر جهان های موازی, ابغاد بالاتر را تکینگی در سیاه چاله ها متواضعانه می گوید نمی دانم, در مقابل مطالب خارج از حیطه اش نیز چنین کند. البته منظورم این نیست که تایید نماید. ولی نمی دانم چرا در جامعه ای که مردمش در لحظه اعتدال و اعتدال, آرزو !!!می کنند,ماهی قرمز پرورش می دهند تادر تنگها بکشند, لاکی بامبو نگه می دارند تا خوش شانشی!!!بیاورند, به جای آینده پژوهی, کنجاویشان را در ته ماند قهوه در فنجان می جویند, و به جای استفاده از روانشناسی برای تعامل اجتماعی, آن را در ماه تولد خویش جستجو می کنند, هیچ کس نگران خرافه و شبه علم نیست, ولی با احکام نجومی به ناگاه دانش بشری به خطر می افتد. البته از جامعه نیولیبرال بیش از این هم انتظار نمی رود که در هالوین و ولنتاین غیربومی گردش چند میلیاردی داشته باشد و چقدر سبزه که درنوروز باستانی به هدر نرود, و حافظان محیط زیست و گرسنگان در خواب, و اما بزرگترین تعامل انسانی اجتماعی یعنی اربعین , یکدفعه سروکله روشنفکران و حامیان بوم سازگان و حتی بعضا سنگ ها پیدا می شود که آقا تعطیل کنید, سنگهایی که رویشان پیاده روی می کنید دردشان می آیدٔ...............
محمد
(مهمان)
سه شنبه 28 اردیبهشت 1400 - 13:52

کاش انسانها و بطور اخص افرادی که نامشان دانشمند گذاشته شده در مسایلی که اطلاع دقیق از آن ندارند "نمیدانم "را جایگزین مسایل اثبات شده در علم میکردند... زیرا میدانیم که همین علم هم قبل از کشف گرد بودن زمین این مسایل را نادرست میپنداشت... مگر منجمان به چند درصد از مسایل هستی واقف شده اند که این طور با تکبر گفته می شود این مسایل خرافه هست... و چه زیبا گفت پیامبر که " علم حجاب اکبر است"

بیان دیدگاه

- لطفاً نام و دیدگاه‌ خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- سایت انجمن نجوم آماتوری ایران مجاز به ویرایش ادبی دیدگاه‌ها است.
- دیدگاه‌هایی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی و موارد مغایر با قوانین کشور باشند منتشر نخواهند شد.
- دیدگاه‌ها پس از تأیید منتشر می‌شوند.
نام:(اجباری)
رایانامه:(اجباری)
دیدگاه:

کد امنیتی:
(از چپ به راست)
https://www.instagram.com/iranastronomy/
هم اکنون