***** انجمن نجوم آماتوری ایران نوروز ایرانی و فرا رسیدن بهار پر طراوت را به ایرانیان اندیشمند، در هر جای این کره کوچک خاکی هستند شادباش گفته؛ رویش جوانه های امید و شادی را در سرای پر مهرتان همراه با سلامتی و موفقیت برای همه پارسی زبانان دنیا آرزومند است. روابط عمومی *****    
جمعه 10 فروردین 1403 | 19 رمضان 1445 | 29 مارس 2024
»
»
»
رخدادهای نجومی اولین ماه فصل تابستان

رخدادهای نجومی اولین ماه فصل تابستان
شنبه 1 تیر 1398 - 23:37 | شاخه : | نويسنده : مسعود عتیقی | 4913 بازدید | 0 دیدگاه
رخدادهای نجومی اولین ماه فصل تابستان

اولین ماه تابستان از راه رسید. در شرایطی که از یک سو اکثر مناطق کشور طی روزها و شب‌های فصل بهار و شبهای تابستان از آب و هوای معتدل و مناسبی برخوردار بوده و هستند و از سوی دیگر عموم مردم به ویژه جوانان و نوجوانان برای گذران اوقات فراغت شرایط مناسب‌تری در فصل تابستان در اختیار دارند، فرصت خوبی است تا به صورت انفرادی و یا در قالب برنامه‌های رصدی آموزشی انجمن نجوم آماتوری ایران به صورت کاربردی و به دور از نقاط پر نور و آلوده شهری به رصد رخدادهای نجومی این ماه بپردازند.

یکشنبه دوم تیر ساعت ۱۲:۲۰ ماه در اوج مداری خود نسبت به زمین قرار داشته و در فاصله ۴۰۴ هزار و ۵۴۹ کیلومتری زمین قرار می‌گیرد. دوشنبه سوم تیر ساعت ۳:۳۰ بامداد سیاره تیز پای تیر یا عطارد در بیشترین کشیدگی زاویه شرقی خود نسبت به خورشید قرار داشته و در این زمان ۲۵.۲ درجه با خورشید زاویه دارد. از آنجاکه این سیاره شامگاهی است، رصد این جرم کم سو و زیبا را در شامگاه روز یکشنبه دوم تیر از دست ندهید.

سه شنبه چهارم تیر ساعت ۱۴:۱۶ ماه در تربیع آخر قرار می‌گیرد.
یکشنبه ۹ تیر ساعت ۱۹:۳۶ ستاره مشهور «دبران» ۲.۳ درجه جنوب ماه قرار خواهد داشت؛ از آنجا که تا ساعت ۴:۳۰ بامداد این اجرام در آسمان حضور دارند، بامداد یکشنبه ۹ تیر فرصتی مناسب برای مشاهده این اجرام خواهد بود.

سه شنبه ۱۱ تیر ساعت ۲۳:۴۶ ماه نو خواهد شد و یک دوره هلالی به دور زمین را کامل می‌کند و باید شامگاه چهارشنبه ۱۲ تیر متوقع رؤیت هلال شامگاهی ذیقعده ۱۴۴۰ باشیم. خورشید گرفتگی کلی در این تاریخ رخ می دهد که زمان اوج این گرفت ۲۳:۵۳ به وقت ایران (وضعیت شب در ایران) خواهد بود. متأسفانه این گرفت در هیچ نقطه‌ای از کشورمان و کشورهای منطقه قابل مشاهده نخواهد بود.
چهارشنبه ۱۲ تیر
ساعت ۱۱:۲۳ قبل از ظهر ماه در گره صعودی قرار گرفته و برای دو هفته آینده از این تاریخ بالاتر از مدار زمین خواهد بود. فراموش نکنید که در شامگاه این روز به جستجوی کمان ابروی آسمانی بپردازید که قطعاً در این شامگاه قابل مشاهده خواهد بود.

پنجشنبه ۱۳ تیر ساعت ۱۳:۰۴ ظهر سیاره تیر ۳.۵ درجه جنوب هلال زیبای ماه خواهد بود که با توجه به نور روز، بهتر است بلافاصله بعد از غروب خورشید به جستجوی هلال ماه و پایین‌تر از آن سیاره تیز پای تیر باشید. ساعت ۱۷:۵۰ همین روز سیاره مورد اشاره یعنی تیر ۲.۵ درجه جنوب خوشه کندوی عسل است و از سوی دیگر ساعت ۱۹:۳۲ دقیقه همین روز خوشه کندوی عسل (M۴۴) تنها ۰.۲ درجه جنوب ماه است. بنابراین تمامی رویدادهای شامگاهی این روز پس از غروب خورشید در سراسر کشور در افق غربی رخ می‌دهد و برای علاقمندان با چشم و ابزار قابل مشاهده است.

جمعه ۱۴ تیر ساعت ۳:۳۰ بامداد زمین به اوج خورشیدی خود می‌رسد و AU ۱.۰۱۶(واحد نجومی) با خورشید فاصله خواهد داشت که تقریباً برابر ۱۵۱ میلیون و ۹۹۰ هزار و ۵۵۲ کیلومتر است. ساعت ۹:۲۴ صبح همین روز ماه به حضیض زمینی رسیده و در کمترین فاصله ۳۶۳ هزار و ۷۲۹ کیلومتر با زمین فاصله خواهد داشت.

شنبه ۱۵ تیر ساعت ۳:۳۰ صبح سیاره تیر ۳.۸ درجه با سیاره سرخ بهرام جدایی خواهد داشت و از آنجاکه در ساعت ۲۱:۲۰ روز قبل این اجرام غروب می‌کنند مشاهده این هم نشینی در شامگاه روز گذشته یعنی جمعه ۱۴ تیر ممکن خواهد بود. ساعت ۶:۴۷ صبح شنبه ۱۵ تیر ستاره مشهور دل شیر ۳.۲ درجه جنوب هلال افزاینده ماه قرار دارد و تا ساعت ۲۲:۴۰  (زمان غروب این اجرام) در شبانگاه شنبه قابل مشاهده خواهند بود.

یکشنبه ۱۶ تیر در ساعت ۱۱:۳۰ صبح غزال تیز پای سامانه خورشیدی یعنی سیاره تیر در بیشترین فاصله با مهر تابان قرار خواهد داشت.
سه شنبه ۱۸ تیر ماه ساعت ۱۵:۲۵ زمان تربیع اول ماه خواهد بود. ۲۰:۳۰ همین شب سیاره حلقه بر گردن کیوان در وضعیت مقابله با زمین است و بهترین شرایط را در طول این شب برای مشاهده خواهد داشت.

شنبه ۲۲ تیر ماه ساعت ۱۱:۳۶ صبح سیاره سرخ بهرام فقط ۰.۴ درجه جنوب خوشه باز ستاره ای کندوی عسل است که با توجه به وضعیت نور روز تا ۲۱:۱۲ این شب که لحظه غروب این اجرام است فرصت مشاهده این هم نشینی را پس از غروب خورشید خواهید داشت. ۱۳ دقیقه پس از نیمه شب ۲۲ تیرماه نوبت به هم نشینی مه و مشتری می‌رسد و سیاره غول پیکر برجیس ۲.۳ درجه جنوب ماه خواهد بود. در این شب ماه در زمینه صورت فلکی کژدم (قمر در عقرب) است.

سه شنبه ۲۵ تیر ماه ساعت ۱۲:۰۷ پیش از ظهر سیاره حلقه بر گردن کیوان ۰.۲ درجه شمال کوژ ماه افزاینده است که با توجه به وضعیت روز تا قبل از ساعت ۵ بامداد این روز فرصت مشاهده همراهی ماه و کیوان است. در ساعت ۱۳:۳۵ دقیقه سه شنبه ۲۵ تیر، ماه در گره نزولی قرار می‌گیرد و پایین‌تر از مدار زمین طی روزهای آینده پس از این تاریخ خواهد بود. همچنین ساعت ۱۳:۵۷ دقیقه ۲۵ تیر ماه دومین فرصت برای تعیین دقیق سمت قبله برای علاقمندان فراهم است.

چهارشنبه ۲۶ تیر ماه ساعت ۲:۰۱ بامداد اوج ماه گرفتگی جزئی است که پس از نیمه شب سه شنبه پنج تیر آغاز شده و اطلاعات تکمیلی در مورد این ماه گرفتگی که در سراسر کشور قابل مشاهده خواهد بود، به اطلاع عموم خواهد رسید. همچنین در ساعت ۲:۰۸ بامداد چهارشنبه ۲۶ تیر ماه به وضعیت بدر (ماه کامل) خواهد رسید.

یکشنبه ۳۰ تیر آخرین رخدادهای این ماه گرم تابستان را پیش رو خواهیم داشت که اولی در ساعت ۴:۳۱ بامداد این تاریخ خواهد بود که ماه در اوج زمینی با زمین ۴۰۵ هزار و ۴۸۰ کیلومتر فاصله خواهد داشت و اگر با اوج مداری ماه در ابتدای تیر مقایسه کنید، مشاهده خواهید کرد که این اعداد با یکدیگر متفاوت هستند. همچنین در ساعت ۱۷:۳۰ همین تاریخ سیاره تیر در مقارنه داخلی بوده و طی روزهای قبل و بعد از این روز در آسمان قابل مشاهده نخواهد بود.

منبع :سرویس علمی خبرگزاری ایرنا

نويسنده : مسعود عتیقی
فعال نجومی و بنیانگذار انجمن نجوم آماتوری ایران


برای آشنایی بیشتر اینجا را کلیک کنید


اشتراک گذاری در:

بیان دیدگاه

- لطفاً نام و دیدگاه‌ خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- سایت انجمن نجوم آماتوری ایران مجاز به ویرایش ادبی دیدگاه‌ها است.
- دیدگاه‌هایی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی و موارد مغایر با قوانین کشور باشند منتشر نخواهند شد.
- دیدگاه‌ها پس از تأیید منتشر می‌شوند.
نام:(اجباری)
رایانامه:(اجباری)
دیدگاه:

کد امنیتی:
(از چپ به راست)
https://www.instagram.com/iranastronomy/
هم اکنون