***** انجمن نجوم آماتوری ایران نوروز ایرانی و فرا رسیدن بهار پر طراوت را به ایرانیان اندیشمند، در هر جای این کره کوچک خاکی هستند شادباش گفته؛ رویش جوانه های امید و شادی را در سرای پر مهرتان همراه با سلامتی و موفقیت برای همه پارسی زبانان دنیا آرزومند است. روابط عمومی *****    
جمعه 10 فروردین 1403 | 19 رمضان 1445 | 29 مارس 2024
»
»
»
ماه به مهمانی زمین می‌آید

ماه به مهمانی زمین می‌آید
چهارشنبه 4 بهمن 1396 - 10:26 | شاخه : | منبع : سرویس علمی و دانشگاهی خبرگزاری ایسنا | 8612 بازدید | 2 دیدگاه
ماه به مهمانی زمین می‌آید

جزئیات ۳ پدیده نجومی در یک شب!

در شامگاه ۱۱ بهمن‌، ماه در نزدیکترین فاصله خود به زمین می‌رسد و در کنار آن شاهد ماه‌گرفتگی هستیم.

مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه شامگاه ۱۱ بهمن ماه جاری در تقویم فعالیت‌های علمی کاربردی به عنوان یک روز خاص ثبت می‌شود، گفت: در این روز ماه کامل در شرایطی طلوع می‌کند که نه تنها به زمین نزدیک می‌شود و یک "ابر ماه" است، بلکه دومین ماه بدر در یک ماه میلادی است.

وی با بیان اینکه غربی‌ها از این ماه به عنوان "ماه آبی" (Blue Moon) یاد می‌کنند، اظهار کرد: این ماه کامل یک ماه خونین با وجود ماه گرفتگی کامل در شامگاه این روز خواهد بود. ( گرفت ابرماه سرخ آبی )

عتیقی با اشاره به جزئیات این پدیده نجومی،‌ توضیح داد: کره ماه در ساعت ۱۲ و ۲۸ دقیقه روز سه‌شنبه، ۱۰ بهمن به کمترین فاصله خود با زمین می‌رسد و در فاصله ۳۵۸ هزار و ۹۹۴ کیلومتری زمین قرار خواهد داشت.

وی اضافه کرد: از آنجایی که در شامگاه ۱۱ بهمن، ماه کامل در وضعیتی طلوع می‌کند که کمترین فاصله با زمین را از روز گذشته داشته است، در نتیجه با ابرماهی مواجه هستیم که این ابر ماه سومین و آخرین ابرماه سال ۹۶ و دومین ابرماه سال ۲۰۱۸ است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با بیان اینکه بومیان آمریکا در صورت وجود دو ماه کامل در یک ماه میلادی به دومین ماه بدر "ماه آبی" می‌گفتند، ادامه داد: با توجه به فازهای ماه و شرایط تقویم میلادی، هر دو و هفت دهم سال یک بار ماه آبی می‌تواند تکرار شود و با توجه به اینکه در روزهای اول و سی‌ویکم ژانویه ۲۰۱۸ دو ماه کامل داشته و داریم، به ابرماه ۱۱ بهمن ماه امسال "ابر ماه آبی" می‌گویند.

ماه‌گرفتگی در آسمان ۱۱ بهمن

عتیقی اضافه کرد: نکته جالب دیگر ماه کامل در شامگاه روز چهارشنبه ۱۱ بهمن ماه این است که بعد از ۲ سال مردم ایران شاهد یک ماه گرفتگی کامل خواهند بود.

به گفته وی این گرفت، متعلق به ساروس (دوره) ۱۲۴ و چهل و نهمین گرفت از ۷۴ گرفت این دوره است.

این محقق حوزه نجومی با بیان این‌که ماه در گرفت کلی به مدت یک ساعت و ۱۶ دقیقه در سایه زمین خواهد بود، یادآور شد: با توجه به اینکه خورشید منبع نوری پراکنده محسوب می‌شود، در پشت زمین دو مخروط وجود دارد که یکی مخروط نیمسایه و دیگری مخروط سایه است، ماه در داخل مخروط نیمسایه قرار می‌گیرد و ماه در زمان خسوف بناچار باید از میان این دو مخروط عبور کند.

وی در عین حال خاطر نشان کرد: از سوی دیگر شکست نور خورشید در جو زمین و قرار داشتن نور قرمز خورشید در مخروط سایه، عامل خواهد شد تا ماه در گرفت کامل به رنگ سرخ دیده شود، از این رو به آن "ماه خونین"(Blood Moon) گفته می‌شود.

۳ پدیده نجومی در یک شب

عتیقی اضافه کرد: با توجه به این مطالب در شامگاه ۱۱ بهمن ۳ واقعه همزمان "ماه کامل آبی"، "ابر ماه" و "ماه گرفتگی" کلی را شاهد هستیم و تمام ساکنان زمین که در وضعیت شب قرار داشته باشند، این وقایع را  مشاهده خواهند کرد.

وی ادامه داد: غربی‌ها به رخداد چهارشنبه ۱۱ بهمن Blue Blood  Supermoon Eclipse می‌گویند و بعد از گذشت ۱۵۰ سال (یک و نیم قرن) این اولین "ماه آبی" است که برای برخی از ساکنان زمین در وضعیت گرفت قرار می‌گیرد. هرچند که در روز ۹ دی سال ۱۳۶۱ نیز ابرماهی با این شرایط در وضعیت خسوف قرار داشت، ولی برخی از ساکنان زمین از جمله ایران قادر به مشاهده آن واقعه نبودند که دلیل آن نیز زمان قرار گرفتن ماه در آسمان بوده است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اضافه کرد: با توجه به اختلاف ساعت میان کشورهای مختلف جهان برخی از شهرها در روز اول فوریه برابر با ۱۲ بهمن، ماه کامل را مشاهده می‌کنند، بنابراین این ماه کامل برای آن شرایط "ماه کامل آبی" محسوب نمی‌شود، مانند شهر ملبورن استرالیا.

به گفته وی، ابر ماه آبی که در شرایط ماه گرفتگی قرار دارد، برای ساکنان شرق آسیا و شرق استرالیا قابل مشاهده خواهد بود.

عتیقی اظهار کرد: در وضعیت ابر ماه، کره ماه حداکثر ۱۴ درصد بزرگتر(7% برای این ابرماه) و ۳۰ درصد درخشان‌تر از دیگر ماه‌های بدر خواهد بود. نکته جالب در سال ۹۶ این بود که در ۳ ماه متوالی آذر، دی و بهمن شاهد ۳ ابرماه بوده و هستیم.

گروه آموزش کاربردی این انجمن برای فراهم شدن امکان مشاهده ابرماه و ماه گرفتگی مذکور در شامگاه روز چهارشنبه 11 بهمن در خانه ستاره شناسی تهران واقع در انتهای بلور استاد معین مرکز آموزشهای شهیدحیدری برنامه ویژه ای را با رویکرد گرامیداشت یاد استاد فقید جناب آقای سرفراز غزنی برگزار و امکان رصد و عکس برداری از این پدیده را با تلسکوپ برای عموم علاقمندان فراهم خواهد کرد.


بیشتر بدانید:
دلایل علمی انتخاب نام " ابرماه سرخ آبی " برای رخداد 11 بهمن 96 در وبسایتهای معتبر جهانی

منبع :سرویس علمی و دانشگاهی خبرگزاری ایسنا



اشتراک گذاری در:

دیدگاه‌ها

محمدی
(مهمان)
يكشنبه 8 بهمن 1396 - 08:53

با سلام برای شرکت در خانه ستاره شناسی تهران بخاطر دیدن پدیده ی ابر ماه لازم به رزرو است؟و اگر احتیاجی به رزرو نیست از چه ساعتی امکان حضور هست؟
باتشکر از پاسخگویی شما
گروه آموزش کاربردی
(مهمان)
يكشنبه 8 بهمن 1396 - 11:19

با سلام این برنامه رایگان می باشد و رزرو صرفا مخصوص گروههای شرکت کننده از مراکز دانشگاهی و آموزشی است.
برنامه از ساعت 16:30 در سالن اجتماعات خانه ستاره شناسی تهران با پذیرش علاقمندان و سپس با شرح علمی رخداد ابرماه سرخ آبی آغاز خواهد شد و سپس علاقمندان پذیرش شده برای رصد این واقعه به سایت رصدی راهنمایی میشوند. بزودی خبرهای تکمیلی در کانال تلگرامی انجمن اعلام خواهد شد. با احترام

بیان دیدگاه

- لطفاً نام و دیدگاه‌ خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- سایت انجمن نجوم آماتوری ایران مجاز به ویرایش ادبی دیدگاه‌ها است.
- دیدگاه‌هایی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی و موارد مغایر با قوانین کشور باشند منتشر نخواهند شد.
- دیدگاه‌ها پس از تأیید منتشر می‌شوند.
نام:(اجباری)
رایانامه:(اجباری)
دیدگاه:

کد امنیتی:
(از چپ به راست)
https://www.instagram.com/iranastronomy/
هم اکنون