***** انجمن نجوم آماتوری ایران نوروز ایرانی و فرا رسیدن بهار پر طراوت را به ایرانیان اندیشمند، در هر جای این کره کوچک خاکی هستند شادباش گفته؛ رویش جوانه های امید و شادی را در سرای پر مهرتان همراه با سلامتی و موفقیت برای همه پارسی زبانان دنیا آرزومند است. روابط عمومی *****    
شنبه 1 اردیبهشت 1403 | 10 شوال 1445 | 20 آوریل 2024
»
»
»
رونمایی از اولین قطعه تلسکوپ ملی ایران

رونمایی از اولین قطعه تلسکوپ ملی ایران
پنجشنبه 3 امرداد 1392 - 15:51 | شاخه : | منبع : ایسنا | 6119 بازدید | 0 دیدگاه
رونمایی از اولین قطعه تلسکوپ ملی ایران
رونمایی از اولین قطعه تلسکوپ ملی ایران

یاتاقان هیدرواستاتیک به عنوان نخستین قطعه تلسکوپ ملی ایران با هزینه‌ای حدود یک بیستم قیمت درخواستی از سوی شرکت‌های خارجی با همکاری محققان و صنعتگران داخلی طراحی و ساخته شد.

مسعود بیدار، عضو تیم مکانیک رصدخانه ملی ایران در حاشیه مراسم رونمایی و تست این قطعه که در کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی برگزار شد در گفت‌وگو با خبرنگار فناوری ایسنا اظهار داشت: تلسکوپ رصدخانه ملی حدود 60 تا 65 تن وزن دارد که وزن قسمت متحرک آن حدود 55 تن است. در تلسکوپ‌های بزرگ (با قطر آینه اصلی بیش از 2 متر) به دلیل ابعاد و دقت عملکرد بسیار بالای مورد نیاز تنها راه حل برای مهار وزن، استفاده از یاتاقان‌های هیدروستاتیکی (HSB) است.

وی خاطرنشان کرد: این یاتاقان‌ که به دلیل دقت زیاد و ظرفیت تحمل بار بالا در صنایع مختلف به کار می‌رود متشکل از چند پد هیدروستاتیک ثابت است که در زیر سازه قرار می‌گیرد. لایه‌ای نازک از روغن پرفشار توسط یک واحد هیدرولیکی بین سطوح این پدها ایجاد و باعث جدایی این پدها از سطح زیرین سازه می‌شود. در نتیجه نبود اصطکاک خشک میان این دو سطح، سازه می‌تواند روی لایه نازک روغن حرکت کند.

عضو تیم مکانیک رصدخانه ملی ایران با اشاره به مشکلات ناشی از تحریم‌ها اظهار داشت: از بین معدود تولیدکنندگان یاتاق‌های هیدرولیکی در دنیا تنها یک شرکت ایتالیایی حاضر به تحویل این قطعه به ایران شد که برای ساخت این قطعه 300 هزار یورو معادل 1.5 میلیارد تومان و دو سال زمان درخواست کرده بود. لذا تصمیم به ساخت این قطعه در کشور گرفتیم و طی طرح امکان سنجی با هزینه‌ای حدود یک بیستم قیمت درخواستی و در مدت یک سال موفق به ساخت این قطعه شدیم.

بیدار که با همکاری دکتر زهره عزیزی و هوشداد جناب موفق به طراحی و ساخت این یاتاقان‌ها شده اند با اشاره به تست قطعه با قرار دادن وزنه‌ای 42 تنی روی سه یاتاقان اظهار داشت: تلسکوپ رصدخانه ملی روی چهار یاتاقان که هر یک تحمل وزنی حدود 13، 14 تن را دارند، نصب خواهد شد.

وی با بیان این که در این سیستم فیلمی نازک از روغن به قطر 50 میکرون (نصف قطر کاغذ) بین پدهای هیدروستاتیک و سطح زیرین سازه قرار می‌گیرد در خصوص پیچیدگی‌ها و چالش‌های ساخت یاتاق‌های هیدروستاتیک گفت: در طراحی یاتاقان، توازی سطوح بالا پایین باید حفظ شود تا روغن به صورت یکنواخت توزیع شود. از دیگر پیچیدگی‌های ساخت یاتاقان دقت بالای قطعات است که نهایت موج آن باید حدود 5 میکرون (یک بیستم قطر کاغذ) باشد که به همین دلیل سازندگان مختلف داخلی را بررسی و در نهایت ساخت مدار هیدرولیک و منبع تغذیه، ساخت یاتاق ها و ساخت سازه استراکچر و سازه تست را به شرکت توانمند داخلی محول کردیم.

دکتر لاریجانی، رییس پژوهشگاه دانش‌های بنیادی هم طی سخنانی در این مراسم با ابراز خرسندی از به ثمر نشستن این طرح در ایام نیمه ماه مبارک رمضان اظهار داشت: بعد از رصدخانه خواجه در مراغه پس از هزار سال رصدخانه‌ای حرفه‌یی در کشور در حال ساخت است که آثار پربرکتی برای کشور خواهد داشت. همراه با این رصدخانه حجم عظیمی از نیروهای انسانی متخصص در حوزه‌های مختلف تربیت شده، پژوهشکده نجوم تاسیس شده و تحقیقات جدی نجومی در حال انجام است و تیم فنی خوبی در این حوزه در حال شکل‌گیری است.

وی خاطرنشان کرد: ما در اجرای طرح رصدخانه ملی به هیچ وجه بسته عمل نکرده ایم و تعامل خوبی با خارج کشور داریم اما طوری نیست که اگر چیزی را به ما ندادند کار را متوقف کنیم بلکه با اتکا به نیروهای متخصص داخل آن را می‌سازیم و کار را پیش می‌بریم.

لاریجانی تصریح کرد: رصدخانه پروژه‌ای است که دانشمندان ما در آن به طور درجه اول با عالم واقع ارتباط برقرار می‌کنند و با اجرای این طرح دانشمندان کشور جرات نقب زدن به واقعیت را پیدا می‌کنند.

حمایت ویژه مقام معظم رهبری از اجرای طرح رصدخانه ملی

رییس پژوهشگاه دانش‌های بنیادی در ادامه با اشاره به پیشرفت‌های علمی قابل توجه صورت گرفته در سالهای اخیر اظهار داشت: پیشرفت طرح رصدخانه ملی هم مدیون حمایتهای مقام معظم رهبری است که به حق استراتژیست پیشرفت علمی کشور در 20 سال اخیر بوده‌اند. زمانی که طرح رصدخانه زمین‌گیر شده بود نامه‌ای خدمت رهبر معظم انقلاب دادم که با دستور ایشان توانستیم هفت، هشت میلیارد تومان به پروژه تزریق کنیم در حالی که تا پیش از آن نتوانسته بودیم مسوولان مربوطه از جمله وزارت علوم را به حمایت از طرح متقاعد کنیم.

وی با اشاره به حمایت‌های مناسب دولت، استاندار و مسوولان کاشان از طرح رصدخانه که در یکی از قلل با ارزش نجومی در این شهرستان احداث می‌شود، اظهار داشت: بسیاری از مشکلات در روند اجرای طرح رصدخانه ملی از مشکلات عمومی بوده که بعضا ناشی از سوء مدیریت‌ها بوده است. بسیار امیدوارم، دکتر روحانی، نظم بسیار بهتری به اقتصاد کشور بدهد و مطمئنا آینده بسیار درخشانی در انتظار پروژه‌های کلان علمی است.



اشتراک گذاری در:

بیان دیدگاه

- لطفاً نام و دیدگاه‌ خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- سایت انجمن نجوم آماتوری ایران مجاز به ویرایش ادبی دیدگاه‌ها است.
- دیدگاه‌هایی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی و موارد مغایر با قوانین کشور باشند منتشر نخواهند شد.
- دیدگاه‌ها پس از تأیید منتشر می‌شوند.
نام:(اجباری)
رایانامه:(اجباری)
دیدگاه:

کد امنیتی:
(از چپ به راست)
https://www.instagram.com/iranastronomy/
هم اکنون